Vedic Youth Netherlands

  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte

Navratri - Nawratam

E-mail Print PDF
Gebruikers waardering: / 53
LaagsteHoogste 
Twee keer per jaar wordt Navratri gevierd. Van 23 maart tot en met 1 april wordt negen dagen lang Navratri (negen nachten) gevierd. Gedurende deze negen dagen vindt de verering van de oerkracht der natuur, het vrouwelijk aspect van het goddelijke, bekend als Shakti of Devi of Durga plaats. De tweede Navratri is van 16 tot en met 23 oktober.

Durga is een gecompliceerd aspect van God enis de shakti, kracht van de mannelijke grote eenheid. Als vrouw van Shiva wordt zij ook wel Parvati genoemd. God Durga wordt vereerd als beschermster van het recht, vernietiger van het kwaad en behoedster van dharma.

Deze verering van Durga wordt gedurende twee periodes in het jaar gevierd. De eerste periode valt in de Sukra paks caitre maand (maart/ april). En de tweede periode valt in de maand september/oktober. Tijdens deze negen dagen moet alles rein zijn. 

Er wordt gevast, dus vegetarisch gegeten en men onthoudt zich van genotmiddelen en seks. De eerste drie dagen wordt de vrouw van Brahma, Saraswati vereerd. De volgende drie dagen wordt de vrouw van Vishnu, Laxmi vereerd en in de laatste drie dagen wordt de vrouw van Shiva, Durga (pravati) vereerd.Navratri is vandaag al de zevende dag ingegaan. Deze heilige periode van de Hindoes omvat een periode van 9 dagen die 2 keer per jaar voorkomt, in de maand chaitra (april - mei) en in de maand ashvina (september - oktober). De Navratri in chaitra wordt ook wel Rama Navratri genoemd en de Navratri in ashvina, Durga Navratri.


Tijdens Navratri wordt Devi Mata, ook wel Durga of Shakti, het vrouwelijke aspect van God, 9 nachten lang vereerd (nav raatri = 9 nachten). Het hindoeisme gaat ervan uit dat God mannelijk en vrouwelijk is. God Shiva wordt ook Ardhanareswar genoemd, wat letterlijk betekent half man, half vrouw.

In de eerste periode wordt Mata vereerd in Haar krachtige, vernietigende vorm. Deze eerste fase symboliseert de fase van onwetendheid. In deze fase bidt de devoot tot Mata om vernietiging van zijn onwetendheid. Onwetendheid is de laagste guna (geaardheid der stoffelijke natuur) en wordt vertegenwoordigd door Maha Kali Mata.

De tweede periode symboliseert de tweede fase, de fase van hartstocht, de tweede guna. Deze guna wordt vertegenwoordigd door Maha Lakshmi Mata, Mata in Haar onderhoudende vorm.
Tijdens de 3 laatste dagen wordt Maha Sarasvati vereerd, de Schenkster van ware wijsheid. Na de tweede fase voltooid te hebben, is de persoon klaar om het ware licht der kennis te ontvangen. Deze laatste fase staat in het teken van de hoogste guna, goedheid.

Tijdens Navratri vereert men dus eigenlijk Shakti Mata, de bron van alle energie. Door Haar te vereren, bidden we dat Ze onze levens zuivert en ons gezondheid, vreugde, vrede en welzijn brengt.

Durga heeft meer dan 100 namen, die we in alle geschriften kunnen terug vinden als in de Durga Saptha Satie of in de Devi Bhagwat Puran. Durga is volgens het Hindoeisme de Adi Shakti: de oerkracht, de oorsprong van alle energie op deze wereld, het vrouwelijke aspect. Vandaar dat binnen het Hindoeïsme de vrouw een hele hoge positie krijgt. Twee keer per jaar wordt zij apart aanbeden en tijdens het Divalifeest wordt Laxmi Mata nog eens uitgebreid aanbeden. Tijdens Navratri wordt er gevast op verschillende manieren: niet te eten of vasten door geen zout te eten.

Navratri wordt gevierd op dezelfde tijd van het jaar dat Durga Mata de kwade demon Mahishasur versloeg en daarmee de wereld redde. Geen enkele Godheid kon Mahishasur verslaan. Daarom maakten Zij samen Durga, Shakti Mata, en gaven Zij Haar Hun krachtige wapens. Daarna ging Zij de strijd aan met Mahishasur. Deze strijd duurde 9 dagen. Op de 10de dag, Vijay Dashmi en Dashehra werd Mahishasur vernietigd en de demon Ravan door god Rama verslagen. Deze overwinning wordt tijdens Navratri herdacht en gevierd.

 

Geef je mening!